Aktualności

Carving, czyli tajska sztuka ozdabiania warzyw:) (2012-10-29)

Czy z marchewki może powstać stokrotka, z cukini listek, a z pora palma? Otóż może:) Mogły się o tym przekonać uczestniczki spotkania z cyklu "Kuchnie Świata", w czasie którego tym razem powędrowaliśmy do Tajlandii. Kraj ten słynie bowiem z przepięknej sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach zwanej carvingiem. I właśnie carvingiem zajmowaliśmy się na warsztatach 16 października.

 

 

Zadanie było niełatwe.... Dwa małe nożyki i góra warzyw i owoców. I co dalej? Na szczęście prowadząca - Pani Dorota - wytrwale i cierpliwie demonstrowała, gdzie i jak naciąć dane warzywo, aby uzyskać pożądany efekt. Dwie godziny pracy a rezultaty przekraczające nasze wyobrażenia. Na talerzach pojawiły się piękne bukiety, palmy, kwiaty - jednym słowem warto było. Aby nie rzucać słow na wiatr już niedługo na naszej stronie pojawią się zdjęcia :)

W tym roku były to ostatnie warsztaty dla dorosłych z cyklu "Kuchnie Świata", planujemy jednak kontynuować je w następnym. Na swoją kolej czekają teraz dzieci, które już w listopadzie przygotowywać będą potrawy kuchni włoskiej:) Relacji szukać będzie można oczywiście na naszej stronie. Zapraszamy :)

 

Dodatkowe informacje