Aktualności

Dzieci gotują (2013-01-02 )

Jako, że zajęcia z cyklu "Kuchnie Świata" cieszą się sporym powodzeniem wśród dorosłych w ostatnim czasie postanowiliśmy przenieść ten pomysł także na zajęcia dla dzieci. W listopadzie i grudniu dzieciaki miały możliwość uczestniczenia w trzech takich spotkaniach.

 

 

Pierwsze z nich dotyczyło kuchni angielskiej. Dzieciaki miały wówczas możliwość samodzielnie przygotować tosty. Każde dziecko mogło wybrać dodatki i ich obfitość. Jedni byli minimalistyczni i jedli tosty tylko z serem, inni znów chcieli spróbować wszystiego. Tak czy inaczej tosty wyszły każdemu i nie było dziecka, które byłoby głodne lub niezadowolone.

Drugie spotkanie poruszało tematykę kuchni włoskiej - dzieci wykazały się zadziwiającą znajomością tej kuchni. Co natomiast gotowały same - oczywiście pizzę. Najpierw trzeba było zagnieść ciasto. Każdy chciał mieć w tym swój udział. Jedni rozbijali jajka, inni rozrabiali drożdże i każdy zagniatał. Ciasto poddane obróbce tylu rąk nie miało innego wyjścia jak tylko cudnie wyrosnąć. Wówczas, aby uniknąć kłótni o składniki, każde dziecko otrzymało swój kawałek ciasta. Mogło je rozwałkować na wybrany przez siebie kształt oraz dodać co tylko chciało. A do wyboru było mnóstwo rzeczy: szynka, salami, pieczarki, pomidory, czarne oliwki, kukurydza, fasola, kolorowa papryka i duuużo sera. Dzieciaki przygotowując swoje pizze tworzyły przecudne kompozycje - ciekawe i multikolorowe. Potem jeszcze tylko trochę cierpliwości - pizze musiały się przecież upiec i już wszyscy pałaszowali z apetytem. I wbrew wcześniejszym obawom nikt nie wyszedł z pustym brzuchem. Wprost przeciwnie - niektórzy zabierali kawałki do domu.

Trzecie i ostatnie zajęcia z tego cyklu miały miejsce przed samymi świętami i dotyczyły - jakże by inaczej - świątecznych wypieków. Dzieciaki najpierw samodzielnie przygotowywały dwa rodzaje ciasta, a następnie wycinały ciasteczka lub formowały bomby i obtaczały je w cukrze lub kokosie. Wycinane ciasteczka, po ich upieczeniu, dekorowały lukrem, polewą czekoladową, płatkami i serduszkami czekoladowymi, kolorowymi cukierkami czy jadalnymi perełkami. Zabawy było mnóstwo, a wypieki wyglądały naprawdę imponująco.

Zajęcia te przekonały nas, że dzieciaki bardzo lubią gotować i ogromną frajdę sprawia im samodzielne przygotowanie posiłków. W tym roku chcemy zorganizować więcej takich zajęć, w czasie których dzieci oprócz dobrej zabawy będą się także uczyć o innych kulturach i kuchniach.

Dodatkowe informacje